Första bryggkvällen avklarad!
Nu har det gått några dagar sedan jag senast skrev. Men jag har inte legat på lat sidan.
Det har fixats och donats i min lilla lägenhet inför bryggkvällen som ägde rum igår! :D
Ni anar inte vilken skön känsla det är att ha den avklarad och allt, eller nästan allt, gick som planerat. Man kan ju inte lyckas med en gång då det gäller bryggning. Det är ju trots allt en konst att brygga öl.
Torsdags kvällen började lugnt och fint. Utrustningen ställdes på sin plats. Receptet finslipades en sista gång och de sista förberedelserna avklarades. Några vänner kom på besök för att närvara inför denna bryggnattvard.
Vid sjusnåret började jag med att lägga i malten i min stora kastrull som sedan täcktes med vatten.


Visst ser det härligt ut ;) Inte mycket för världen, lite som att göra gröt. Men den som väntar på nått gått...
Nu så var det bara att försöka pricka in de olika rasterna som det kallas. Jag hade bestämt mig för att köra syrarasten, proteinrasten samt försockringsrasken (det mesta på 63 grader och lite på 67 grader). Jag ville ha lite sötma i ölen så jag körde en tio minuter på den övre gränsen på försockringsrasten. Detta tog cirka en och en halv timma att gå igenom alla raster. Mina kompisar bestämde sig för att vänta tills vi skulle hälla i mäsken i mitt mäskkärl innan de for hem. Tur var väl det för kastrullen var mäkta tung att lyfka upp i axel höjd.
Var försiktiga när ni håller på med detta för det är varma vätskor ni skall handskas med.

Det är varmt! Akta er!
När väl mäsken hamnade i sitt mäskkärl och rann ut ur botten till uppsamlar hinken kunde vi för första gången skåda den färg den färdiga ölen skulle få . Den kommer att bli lite mörkare än vad jag först trodde. Men det spelar ingen roll, det så ut som öl i alla fall! :D
Vörten, som den nu kallas, rann ner i mitt kärl genom en liten tapp på mäskkärlet.

Kolla vörten! Sweet!!!
Då och då kollade jag densiteten av vätskan för att avgöra hur mycket socker det fanns i vätskan. Jag ville ju sluta tappa ur när allt socker försvunnit ur mäsken. Hellst ville jag sluta innan sockret försvann helt ur mäsken.
När jag fått ur all vört så skulle denna nu kokas upp tillsammans med humlen jag köpt. Humlen i övrigt luktade riktigt gott och speciellt! Vet inte hur man skall beskriva lukten men man kunde känna igen doften i från öl man druckit.
Efter koket, som tog ungefär en timma, så hälldes den varma vörten ner i mitt mäskkärl. Mäskkärlet hade jag givetvis rengjort i mellan.

Nu är vi nära slutet!
Nu hällde jag den färdiga vörten direkt ner i jäskärlet eller min damejeanne som den egentligen heter.
Här hade jag i förväg hällt lite star san desinfektion medel. Det som var härligt var att man inte behövde skölja ur allt skum som blir kvar när man använder detta. En fördel då man inte vill få in onödiga små kryp i kärlet.

Nu är vi snart klara. Ni ser också på bilden den tappkran jag fäst på tunnan för att underlätta tömningen. Och jag vet att den är lite "overkill" men rejält skall de va!
Sen var det bara att hälla i jästen, sätta på luftlåset och vänta på att det skulle börja bubbla! :D
Dagen därpå gick jag direkt till damejeannen för att se ifall det börjat jäsa. Till min stora förvåning så hade det INTE börjat att jäsa! Jag började direkt grubbla över vad som hade gått snett. Hade jag varit för dålig på att rengöra grejerna. Blandade jag i för lite luft kanske? Tror ni jag blev nåjig?! Det kan ni fet hajja!
Efter jobbet så tittade jag till damejeannen igen och skoda! Det puttrade på som sjutton! JIPPI!
Jag riktigt kände hur en sten lättade från mitt bröst och kunde äntligen slappna av. Vad som egentligen hade hänt vet jag inte. Men om jag skall gissa så var det nog att jag hällde i torrjästen direkt och inte blötlade den någon timma innan.
Nästa gång skall jag försöka göra en förkultur så att jästen verkligen kommit igång när jag häller i den.
Men det är sådana här saker jag får lära mig med tiden. Det är ju trots allt första gången jag gör något sånt här.
Till sist vill jag säga att det har varit grymt kul hittills. Det kanske inte intresserar alla men för mig är detta riktigt kul!
Nu skall jag börja klura på nästa öl som jag bestämt skall heta "SnickareGården Settler". Hur den skall smaka och vilken karaktär den skall ha har jag inte bestämt än. Men den kommer med säkerhet bli ännu bättre än första omgången Snickaregården!
Ha de gött allihopa!
Ser fram emot att korka up en flaska. Har inte så stora förhoppningar på den första satsen då man troligen blir besviken men din öl kommer bara bli bättre och bättre.
Och doften av humle var skum men ändå ljuvlig.