Tillbaka igen
Hej igen!
Nu har det gått tok för lång tid sedan jag lade ett inlägg. Måste bli bättring på detta, fy skäms Bryggsmurfen!
Det har blivit några bryggningar sedan dess, hela 4 stycken. Den första bryggningen gick åt hellskotta. Brygd nummer två blev klart godkänd medans brygd tre och fyra blev sådär.
Jag har lärt mig en hel del på resans gång.
- Hårdheten i vattnet spelar stor roll trots allt.
- Kolla Ph värdet!
- Skippa alla raster och kör direkt på försockringsrasterna. Visade sig att man inte behöver köra någon protein rast med dagens malt. I alla fall den jag handlar.
Ny utrustning har det också blivit :D
Jepp, rycktena är sanna! Jag har skaffat mig ett Cornelius fat, regulator och gas. Dock har jag inte använt det än live utan endast testat lite på vanligt hederligt vatten och se man på, det blev kolsyrat!
Just nu står det en batch och bubblar på, 17 liter prima SnickareGården Pioneer. Dock så tror jag att den blev lite väl humlad. Lekte lite med receptet som det fortfarande finslipas med. Men man lär sig. Mindre humle blir det nästa gång.
Det stora bryggeriet
För en tid sedan bestämde jag och min smurfkompis oss för att bygga ett lite större bryggeri intill smurfkompisens bastu. Tänk er, bastubad kombinerat med bryggning! Vilka dagar det kommer att bli!
Nu har det första spadtaget tagits. Husgrunden är urgrävd och nu väntar vi bara på att kälen skall släppa taget så vi kan fortsätta byggandet.
Bryggeriet kommer att bli ett "litet" bryggeri, av herms typ, som kommer kunna brygga batcher på 50-100 liter åt gången. För dessa volymer kräver så klart stora jäskärl som jag inte har listat ut ännu. I början blir det väl vanliga 30 liters jäshinkar. Men drömmer är så klart ett par rejäla koniska jäskärl.
Nu tänker ni säkert "Skall du bli kommersiell bryggare?!". Nja inte än iaf. Första steget är att brygga god öl till vänner och bekanta, ingen försäljning här inte. Men blir det bra och omtyckta öler så visst finns det självklart en dröm, vilken hembryggare har inte det?!
Själva brygghuset beräknas bli klart till sommaren. Sedan har jag att göra med själva byggandet av bryggsystemet. Vilka komponenter jag skall ha antecknar jag i min lilla bryggbudget. Målet är att få till ett hyfsat billigt system och helst helautomatiskt så man kan ta sig en öl under tiden :P Tur man har en lika teknisk smurfkompis som jag.
Bilder på inköpen då?
Självklart kommer ni att få se dessa inom sin tid. Inköpen har gjorts ifrån Humlegården som vanligt så är ni nyfikna kan ni alltid besöka deras sida.
Nepp, nu är de dags att kolla in jäskärlet. Ha de gött bryggare där ute!