Temperaturkammare som styrs av BrewPi

Som jag nämt i tidgare inlägg så bestämde jag mig för att försöka bygga en temperatur kammare där min öl kunde stå och jäsa. Iden var att bygga en temperaturkammare där jag kunde styra temperaturen exakt med hjälp av en BrewPi. Tanken var god men föll på en komponent :(

Varför en temperaturkammare? Jo för jag ville ha något som var mindre och mer anpassat i storlek för min cylinderkoniska jäskärl. Tyvärr så föll det hela på locket från en kylbox som fick agera kylaggregatet.

Kylaggregatet monterat på sidan.


Överblick av kammaren med jäskärlet.
 
Jag använde OSB skivor och 45x45mm reglar för att sätta ihop härligheten. Hela konstruktionen står på fyra hjul så man enkelt kan flytta kammaren över golvet.
Sedan så isolerade jag den med liggunderlag och fogskum. Hade jag gjort om det så hade jag nog valt stenull istället. Detta då stenull är brandsäkert och bättre insulator.
 
Till detta så har jag installerat en frostvakt som uppvärmare och locket av en kylbox som kylaggregat. Sedan använder jag en BrewPi (http://www.brewpi.com) för att styra temperaturen.
 
SSR relärer för att styra värmaren/kylaren plus en framtida fläkt.


Allt fungerade helt okej, BrewPi'n fungerade perfekt. Problemet var kylaggregatet. Enligt specifikationen så skulle den ha en kyleffekt på 50W men det tvivlar jag starkt på. Visst, min isolering är kanske inte den bästa ;). "Tätt" var det men trots det så kylde den inte ner temperaturen en enda grad.
Nu skall man veta att när ölen jäser så generar den också värme ( några plus grader ). Men den borde ha kylt ner lite iaf. Efter att ha känt på utplåset på kylaggregatet så kunde jag konstatera att detta inte kommer att fungera alls. Epic fail på den!

BrewPi'n är ett utmärkt sätt att få kontrollen på sin jäsning. Den loggar allt och kan styra temperaturen på en tiondels grad. Man kan ställa in en jäsprofil som BrewPi'n sedan följer. Läser man på deras hemsida så ser man också att de använder ett kylskåp med någon typ av värmekälla för att höja temperaturen.
En nackdelen med BrewPi'n är att den är ganska så dyr, ca 500 Kr plus några hundra för chassit. Sedan så behöver du en Raspberry Pi och en Arduino Uno. Dessa går att få tag på Ebay för ett par hundra. Alternativt så finns de i en elektronikhandel när dig för 400-500 stålar.
 
 
 
Så efter att ha lekt lite med detta lilla projektet blir det att leta efter något begagnat kylskåp på blocket och testa den lösningen istället. Håller tummarna för det :D!