Rengöring av fatkranar

Hej igen!

Under tiden som min pilsner jäser vidare i kärlet så tänkte jag att det var högtid att rengöra mina fatkranar. Nedan visar jag hur jag brukar göra.

I dagsläget har jag tre stycken varav två är i bruk. För dessa två så är det som sagt hög tid att de får sig en rejäl genomgång. Det börjar med att plocka isär kranen i alla dess beståndsdelar. Passa på att kolla så att alla packningar håller måttet.

 
Sedan läggs delarna i en behållare, låda eller hink, fylld med vatten och PBW i ca 30 minuter. Efter det första badet så brukar jag gå igenom kranen med en borste för att ta bort rester som eventuellt etsats fast. Det bästa är om man har en piprensare av större storlek. Såsom denna fatborste från Humlegården. På så sätt kommer vi åt även rörledarna. Sedan läggs delarna tillbaka för att bada ytterligare 30 minuter. Efter detta är det bara att skölja alla delarna i varmtvatten. Clean and shiny!
 
 
När kranarna är rena och monterade på sin rätta plats sköljs hela system igenom med Star San. Jag brukar blanda till någon liter Star San i ett rengjort corneliusfat, skaka till fatet så Star San får kontakt med alla ytor i hela fatet. Sedan kopplar jag på slangen till tappkranen samt kolsyran. Sen är det bara att öppna fatkranen och låta all vätska gå igenom slangarna och tappkranen. Efter denna genomskölj är jag säker på att inget kommer att infektera min öl. Visserligen går det åt en liten mängd kolsyra med denna metod, men det är försumbart. Notera att jag inte sköljer med vatten efteråt, Star San förstör inte ölet. 
 
Nästa vecka skall två fat fyllas med en batch pilsner och trycksättas. Dessa får sedan stå och gotta sig fram till årets midsommarfest tillsammans med nära och kära.
 
Hoppas ni fick lite tips,
Brygg väl!
/Bryggsmurfen