Åter tillbaka och Snickaregårdens Tjeckiska pilsner Batch nr4
Hej Allihop
Nu var det alldeles för längesen jag bryggde någon bärs. Men också skrev något på bloggen. Har varit en hel del att göra, både jobb och fritid. Och för ca två veckor sedan var det äntligen dags att brygga :D
I och med midsommar närmar sig var det dags att brygga ytterligare en batch Tjeckisk pilsner. Förra årets pilsner blev väl mottagen och mycket omtyckt. Tyvärr tog den slut alldeles för snabbt. Kanske det som är nackdelen med att ha ölen på tapp. Men all öl är till för att njutas och det gjorde vi verkligen!
Dagen började inte speciellt bra tyvärr. Hade gått upp tidigt (kl 6 är tidigt för mig ;) ) för att starta bryggningen med att krossa malten. Men till min förvåning hittade jag inte skruvdragaren som jag brukar använda. Jag kom då på att denna var utlånad till kompisen. Efter lite letande hittade jag en borrmaskin jag köpt på jula för 200 spänn. Den fungerade men var lite väl bra och krossade min malt lite för fint. Tror det berodde på att jag av misstag kommit åt inställningarna för kvarnen samt att det krossade för snabbt. Malten blev nästan till mjöl. Men men det var bara att fortsätta.

Jag körde igång bryggeriet och väntade. I mitt bryggschema så kör jag med en kort proteinrast för denna öl. Vet inte om det är nödvändigt då nästan all malt idag är så högmodifierad, men det känns bra och blir bra.
När temperaturen nästan hade nått 50 grader slängde jag in malten och rörde om. Det dröjde inte länge innan jag insåg mitt misstag. Malten satte igen hela systemet och bryggning stod still. Fick en alldeles för lång proteinrast som resultat, över två timmar! Får se om jag ens skall bry mig om protein rasten vid nästa bryggning. Efter det gick allt som det skulle och utbytet blev bra ändå. Färgen blev dock lite för mörk för en typisk pilsner men såg bra trots detta. Klar och fin vört.
Efter humlekoket pumpades vörten igenom min plattvärmeväxlaren och direkt ner i det cylinderkoniska jäskärlet. Vörtens temperatur var 19 grader då jag pitchade jästen, en saflager W-34/70. Totalt fick jag ut ca 45 liter, precis vad jag planerat för en gångs skull.
Nu har pilsnern snart jäst i två veckor och har jäst på bra. Till helgen skall jag kolla hur den har jäst ut. Ser allt bra ut så kommer den att slangas över till mina fat för lagring fram till midsommar.
Under tiden pilsnern lagras så har jag redan funderat ut nästa bryggning. Det kommer att bli en English Pale Ale med klassisk humle så som Fuggle och East Kent Golding. Brukar jäsa fint runt juni månad (har ej någon uppvärmd brygglokal). Och efter det så kommer jag göra ett försök på en Guinness Draught Klon :). Kommer att bli en fin brygg sommar hoppas jag på.
Brygg väl!
Bryggsmurfen