Odla egen humle

Varför då detta inlägg? Jo, i höstas bestämde jag mig för att försöka odla min egna humle för att till viss grad ersätta den inköpta humlen. Men också för att den kommer se så jäkla grym ut vid mitt bryggeri :D. Sedvanligt började jag därför med att läsa på om humle och hur man odlar egen. Det finns otroligt många olika varianter av humle som man genom korsbefruktning och förädling odlat fram. En del luktar nyklippt gräs medans andra ger en frisk doft av citrus. Kärt barn har många namn sägs det och det gäller inte minst humlen.
Så hur svårt är det att odla egen humle egentligen? Svaret på den frågan är ganska enkel tydligen: Inte alls svårt. De problem många har är mer relaterat till att humlen man odlar inte är idealiskt för den breddgrad man odlar på. Och således inte ger någon märkbar skörd. Därför är det viktigt att tänka på var man bor och vilken humle man kan odla. Bor man i mellersta/södra Sverige så kanske man kan köra på någon humle så som Saaz eller Cascade. Bor man däremot lite längre norrut så kanske man skall satsa på någon mer brittisk sort så som Goldings eller Fuggles. Eller varför inte satsa på någon av de svenska sorterna så som Näs, Korsta, Hulla Norrgård eller Svalöv 85 som börjat att dyka upp. Sedan har man mikroklimat att tänka på och vilken jord man har. Så tänk efter lite innan ni skaffar humlen och ta reda på vad just din planta behöver ha.
Något en humle inte kan få nog av i alla fall är solljus och gödsel. Plantera plantan där den får många soltimmar men inte för mycket vind. Vind kan få humlen att inte vilja klättra, vilket man inte vill. Se också till att gödsla tidigt. Plantan behöver också vattnas mycket då den dricker mycket när den växer (upp till 30 cm per dag!). Efter midsommar kan man minska alternativt sluta gödsla helt. Även bevattningen kan minska efter midsommar. Alla dessa parametrar (sol, vind, jordtyp, gödsling, bevattning, humlesort) påverkar skörden senare på året. Kanske inte speciellt märkvärdigt när det kommer till odling, men ändå dock så viktigt. Men med det sagt så skall jag inte skrämma bort er för att odla en unik humle. Testa er fram. Fungerar inte plantan så testa en annan. Man vet aldrig hur det kommer att gå.
 
Så tillbaka till mitt lilla odlings försök och för att ta reda på vilka sorter jag ville ha och hur jag skulle odla dessa så googlade jag loss rejält. Snart kom jag fram till att jag ville ha mina plantor på lina och inte på några störar (stolpe i marken). Lite så man gör på humleplantage på industriell skala. Detta för att enkelt kunna plocka ner plantan när det är dags för att skörda. Blir lite mycket jobb att försöka klippa loss plantan ifrån störarna varje år. Så därför kommer jag att sätta två rader med humle, fyra planter på varje rad. En stolpe i vardera ände med en vajer löpandes längs varje rad. Därefter kommer det att gå snören ner till plantan där den kommer att få klättra upp för. Sedan när sensommaren/hösten kommer och det är dags att skörda sänker jag helt enkelt vajern och klipper ner plantan från snöret och lägger den på ett bord för en behaglig plockning av humlekottar. Detta är min nuvarande plan och kommer att testas i år.
Dock så har jag ej fått tag på någon av de plantor jag först tänkt mig. Jag var lite väl sent ute med att försöka skaffa dessa. Dels hade jag tänkt mig en East Kent Golding samt en Saaz. Saazen är lite av ett experiment. Men då jag började leta, i början av Maj, så var dessa redan slut på samtliga webshoppar. Skall man få tag på några så får man förhandsboka alternativt vara tidigt ute eller känna någon som har en planta. Humlen är rätt så enkel att antingen tar en rot eller stickling ifrån och odla upp den därifrån. Så i år kommer jag att ta en stickling ifrån grannen som antagligen är genetiskt lik Northen Brewer (tror jag iaf) och testa konceptet med vajer och snöre på. Kan tillägga också att varje planta kommer att få en trälåda på en kvadrameter att växa i. Humlen sprider sig annars vädligt lätt.
Tyvärr så kommer detta dröja först till nästa år innan jag få se resultatet av min odling. En nyplanterad humle behöver ha ett eller två år innan den nått full kraft. Men den som väntar på något gott...
 
Brygg väl!
/Bryggsmurfen
 
Källor:
Humle